EMILIA-ROMAGNA
De Italiaanse provincie Emilia-Romagna ligt ten noorden van Toscane en ten zuiden van Milaan. De hoofdstad van Emilia-Romagna is Bologna. Daar vind je de oudste universiteit van Europa: L'università di Bologna. Je kunt er zelfs nog een medische snijzaal uit de elfde eeuw (Archiginnasio) bezoeken. De inwoners van Bologna zijn zeer trots op hun universiteit, en terecht natuurlijk. Waar ze ook ontzettend trots op zijn is hun voortreffelijke keuken. Als Emilia-Romagna "de keuken van Italië" is, is Bologna het fornuis in die keuken: Spaghetti Bolognese, Bollito Misto (gemengd gekookt vlees), Tortellini in Brodo (soep met gevulde pasta), lo Stinco (varkenspoot), ik kan nog wel even doorgaan. En dan heb je nog de rest van de provincie: Parma, waar de parmigiano (Parmezaanse kaas) vandaan komt, maar ook natuurlijk de prosciutto di Parma (Parma-ham), maar ook Modena, bekend van de aceto balsamico (balsamico azijn), en nog vele andere steden waar je heerlijk kunt eten. Kortom, voor liefhebbers van de rijke Italiaanse keuken heeft Emilia-Romagna behoorlijk veel te bieden. En als je dan gaat, heb je wellicht iets aan mijn lijstje (ik heb al even voor je voorgeproefd!):
Bologna
Bologna is een leuke stad om een aantal dagen te verblijven. De binnenstad is oud, niet te groot en overzichtelijk. Begin je dag goed met een heerlijke cappuccino bij Caffè Terzi. Bolognese delicatessen zijn te koop bij A.F. Tamburini. Ga je voor een gemakkelijke lunch, dan kun je terecht bij keten Pane Vino e San Daniele. Hier serveren ze (zoals de naam doet vermoeden) brood, wijn en ham uit San Daniele. Voor een cocktail of aperitief moet je zijn bij Canton de Fiori, aan de brede via dell' Indipendenza. Vanaf het terras heb je uitzicht op de stad en alles wat maar voorbijkomt. Als je in Noord-Italië een cocktail of aperitief bestelt, krijg je er een antipasti-buffet bij.
En dan het eten; eigenlijk kun je overal lekker eten in Bologna. Maar één van de leukste restaurants was toch wel Drogheria della Rosa, gevestigd in een oude drogisterij. Op het menu staan typisch Bolognese gerechten, zoals Tagliatelle Classiche al Ragù (de Spaghetti Bolognese, maar dan met tagliatelle) en Agnello al Tegame Aromatizzato al Rosmarino (lamsvlees met rozemarijn). Eigenaar Emanuele Addone is een gezellige gastheer, die de glazen van zijn gasten én die van hemzelf graag vol schenkt.
Voor de traditionele Bolognese keuken kun je terecht bij restaurant Da Bertino & Figli. De zoon van signore Bertino heeft inmiddels de zaak overgenomen, maar gelukkig is Bertino nog iedere avond aanwezig in dit gezellige familierestaurant. Wil je het respect van de ober verdienen, bestel dan als hoofdgerecht Bollito Misto: verschillende stukken vlees, zoals worst, kapoen (gecastreerde haan), varkenspoot en ossentong! Zoals je begrijpt, is dit gerecht niet bij iedereen favoriet, dus als je het bestelt, kijken de koks even om de hoek om te zien wie de gelukkige is. Bollito Misto wordt bij Da Bertino op traditionele wijze geserveerd, dat wil zeggen vanuit een karretje, waar het vlees in ligt te garen en je eet er linzen, verse mierikswortel- en dragonsaus en geconserveerde vruchten met mosterd (mostarda di Cremona) bij.
Voor een goede maaltijd met heerlijke wijn kun je terecht bij Enoteca Ca' de' Vén. Enoteca is Italiaans voor wijnbar en bij Ca' de' Vén is het dan ook eten tussen de wijnflessen en -tonnen. Locale lekkernijen zijn Insalata di radicchio con bruciatini (salade van radicchio-sla en gekookte spek) en Piadina (plat brood met vulling naar keuze).
De adressen van alle genoemde bars en restaurants zijn te vinden op deze uitprintbare lijst:
En dan het eten; eigenlijk kun je overal lekker eten in Bologna. Maar één van de leukste restaurants was toch wel Drogheria della Rosa, gevestigd in een oude drogisterij. Op het menu staan typisch Bolognese gerechten, zoals Tagliatelle Classiche al Ragù (de Spaghetti Bolognese, maar dan met tagliatelle) en Agnello al Tegame Aromatizzato al Rosmarino (lamsvlees met rozemarijn). Eigenaar Emanuele Addone is een gezellige gastheer, die de glazen van zijn gasten én die van hemzelf graag vol schenkt.
Voor de traditionele Bolognese keuken kun je terecht bij restaurant Da Bertino & Figli. De zoon van signore Bertino heeft inmiddels de zaak overgenomen, maar gelukkig is Bertino nog iedere avond aanwezig in dit gezellige familierestaurant. Wil je het respect van de ober verdienen, bestel dan als hoofdgerecht Bollito Misto: verschillende stukken vlees, zoals worst, kapoen (gecastreerde haan), varkenspoot en ossentong! Zoals je begrijpt, is dit gerecht niet bij iedereen favoriet, dus als je het bestelt, kijken de koks even om de hoek om te zien wie de gelukkige is. Bollito Misto wordt bij Da Bertino op traditionele wijze geserveerd, dat wil zeggen vanuit een karretje, waar het vlees in ligt te garen en je eet er linzen, verse mierikswortel- en dragonsaus en geconserveerde vruchten met mosterd (mostarda di Cremona) bij.
Tagliatelle Classiche al Ragù |
Tussen twee Middeleeuwse wolkenkrabbers vind je Ristorante Pappagallo. Het restaurant, dat in 1919 zijn deuren opende, is gevestigd in een gebouw dat stamt uit 1300. Het restaurant was en is nog steeds zeer populair bij locale beroemdheden, wat te zien is aan de vele foto's aan de muren. De keuken van Pappagallo is traditioneel Bolognese, maar net iets luxer dan eerdergenoemde restaurants.
Vanuit Bologna zijn andere steden in de provincie, zoals Modena, Parma en Ravenna gemakkelijk te bereiken met auto of trein. Door de goede treinverbindingen en goedkope treintickets is reizen per trein zeer aangenaam. Zo reis je van Bologna in nog 30 minuten naar Parma. Treintickets zijn op het station te koop via een van de automaten, die je meteen laat zien wanneer de eerstvolgende trein vertrekt.
Modena
Vanuit Bologna zijn andere steden in de provincie, zoals Modena, Parma en Ravenna gemakkelijk te bereiken met auto of trein. Door de goede treinverbindingen en goedkope treintickets is reizen per trein zeer aangenaam. Zo reis je van Bologna in nog 30 minuten naar Parma. Treintickets zijn op het station te koop via een van de automaten, die je meteen laat zien wanneer de eerstvolgende trein vertrekt.
Modena
Ten noorden van Bologna ligt de stad Modena. De inwoners van deze stad houden van mooie dingen én lekker eten, want niet alleen was hier ooit de Ferrari-fabriek gevestigd, dit was ook de home town van operazanger Luciano Pavarotti én van de balsmamico-azijn. Het hart van de stad wordt gevormd door de Piazza Grande en de Duomo (kathedraal). Vanaf het terras bij Caffè Concerto heb je een mooi uitzicht op het plein.
Voor lekker eten in Modena raad ik Trattoria Bianca aan. Hoewel het restaurant in een niet al te leuk stukje van de stad is gevestigd, is het eten de moeite waard en de sfeer aangenaam. Op het menu staan traditionele gerechten en toetjes, zoals Parmezaanse kaas met balsamico-azijn. De obers spreken graag Engels met je.
Parma
Voor lekker eten in Modena raad ik Trattoria Bianca aan. Hoewel het restaurant in een niet al te leuk stukje van de stad is gevestigd, is het eten de moeite waard en de sfeer aangenaam. Op het menu staan traditionele gerechten en toetjes, zoals Parmezaanse kaas met balsamico-azijn. De obers spreken graag Engels met je.
Parma
Parmigiano |
Parma is een vriendelijk en schoon stadje, gemakkelijk te bekijken in een paar uur. De binnenstad begint vanaf het marktplein bij het Palazzo della Pilotta en loopt tot en met de San Giovanni Evangelista. Daartussenin vind je de Battistero (doopkapel) en de Duomo (kathedraal).
Een leuke plek om te eten is Trattoria del Tribunale. Tussen de middag zit je daar met de juridische elite van Parma, werkzaam bij de advocatenkantoren en gerechtsgebouwen in de buurt van het restaurant. De keuken van Trattoria del Tribunale is traditioneel Parmezaans, dus vergeet niet de bekende kaas én ham te eten als je daar bent!
Ravenna
Een leuke plek om te eten is Trattoria del Tribunale. Tussen de middag zit je daar met de juridische elite van Parma, werkzaam bij de advocatenkantoren en gerechtsgebouwen in de buurt van het restaurant. De keuken van Trattoria del Tribunale is traditioneel Parmezaans, dus vergeet niet de bekende kaas én ham te eten als je daar bent!
Ravenna
In het oostelijke puntje van Emilia-Romagna ligt Ravenna, een stad geroemd om de met mozaïeken gedecoreerde vroegchristelijke gebouwen. De mozaïeken zijn zo mooi dat ze op de Unesco-werelderfgoedlijst zijn gezet. Een andere bezienswaardigheid in Ravenna is de graftombe van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Dante heeft in Ravenna gewoond tot aan zijn dood.
Voor een goede maaltijd met heerlijke wijn kun je terecht bij Enoteca Ca' de' Vén. Enoteca is Italiaans voor wijnbar en bij Ca' de' Vén is het dan ook eten tussen de wijnflessen en -tonnen. Locale lekkernijen zijn Insalata di radicchio con bruciatini (salade van radicchio-sla en gekookte spek) en Piadina (plat brood met vulling naar keuze).
Enoteca Ca' de' Vén |
Pagina 1 |
Pagina 2 |
No comments:
Post a Comment