Tuesday, July 12, 2011

100 jaar Chinees eten in Nederland

Afgelopen weekend was het 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen zich in Nederland vestigden. Een mooie gelegenheid om te schrijven over mijn favoriete Chinese restaurants in Amsterdam! Tevens vind je onderaan dit bericht een aantal bestel-suggesties om in deze restaurants uit te proberen en geef ik kort weer wat de do's en don'ts zijn als je Chinees gaat eten.



Wist je dat de Amsterdamse China Town op de Londense na, de oudste van Europa is?
Het hart van China Town is de Zeedijk en de Gelderse Kade. Hier vind je naast vele restaurants, Chinese winkels en supermarkten, zoals Oriental Commodities aan de Nieuwmarkt (Nieuwmarkt 27). De oudste supermarkt is Toko Dun Yong , gevestigd in een pand dat strekt van de Zeedijk tot aan de Gelderse Kade (Stormsteeg 9 - in het Chinees positief vertaald naar "Gunstige wind-steeg"). Op de begane grond kun je verse groenten en andere Chinese producten kopen; beneden kun je rondsnuffelen tussen de Aziatische serviezen, hakmessen en rijskokers. Sinds vorig jaar zijn ze op één van de bovenverdiepingen van het pand de kookschool "Flavours of the Far East" begonnen. Hier bieden ze workshops aan over verschillende Aziatische keukens; zo zijn er workshops over traditioneel Chinees koken en dumplings maken, maar ook over de Vietnamese en Japanse keuken.

Nam Kee
Zeedijk 111-113 / Gelderse Kade 117 / Marie Heinekenplein 4, www.namkee.net
Hét bekendste Chinese restaurant in Nederland. Beetje cliché, maar de oesters van Nam Kee zijn inderdaad heerlijk! Maar ook de St. Jacobsschelpen met oestersaus en eend in pannekoekjes zijn zeer de moeite waard. Nu ze begin dit jaar een nieuwe vestiging hebben geopend aan het Heinekenplein, om de hoek van mijn huis, kom ik hier minstens één keer per week voor mijn noodle-soep met wantans.  Bij warm weer kun je al soep-slurpend mensen kijken op het terras.

New King
Zeedijk 115-117, www.newking.nl
Als ik voor het eerst bij een Chinees restaurant ga eten, bestel ik altijd soep met wantans. Dat is voor mij de ultieme test of een restaurant goed is of niet. De lekkerste wantans die ik tot nu toe in mijn leven heb gegeten (en geloof me, dat zijn er een heleboel, in Nederland, maar ook in Hong Kong en China!), vind ik de wantans van New King. Om aan te geven dat de test werk: bij New King kun je tevens terecht voor lekkere krokante garnalen in schil en lamskotelletten met zwarte pepersaus. Ook smullen, vooral als lunch, zijn de broodjes met Peking-eend.

Dim sum
De Chinese lunch, oftewel "dim sum", is niet in elk Chinees restaurant te bestellen. Veel restaurants hebben wel een aantal dim sum gerechten op de dinerkaart staan, die je als voorgerecht kunt bestellen. Maar dit is eigenlijk verkeerd gebruik, want dim sum eet je alleen 's middags tussen 12.00 en 15.00 uur. Met name op zaterdag en zondag is dim sum populair onder Chinese mensen; dan worden de grote ronde tafels urenlang bezet door hele families. Helaas werken ze hier in Nederland niet met karretjes waar de dim sum gerechten op worden uitgestald en waar je je bestelling meteen vanaf haalt. Die vind je wel in het buitenland, waaronder in New York, Londen en natuurlijk Hong Kong. In Nederland nog ouderwets met pen en papier bestellen dus!

Mijn favoriete dim sum restaurant in Amsterdam is de Chinese boot bij het Centraal Station, genaamd Sea Palace (Oosterdokskade 8). Laat je niet misleiden door de vele toeristen die afkomen op dit drijvende restaurant; er komen hier ook zeker Chinese mensen eten! De Indonesische en Japanse gerechten die tevens te bestellen zijn, zorgen wat mij betreft meer voor con-fusion, dan voor fusion. Mijn advies is dan ook: beperk je tot de dim sum-kaart! Sea Palace kan trouwens ook prima catering verzorgen. De verschillende dim sum-hapjes (zoals loempia's en siu mai) die wij voor onze huwelijksreceptie hadden besteld, waren zeer goed en niet prijzig. Als je contact op wilt nemen met Sea Palace over catering-mogelijkheden, vraag dan naar Sammy.

Mijn op-één-na beste dim sum-adres is Oriental City (Oudezijds Voorburgwal 117-119). In het weekend kan de wachtrij redelijk lang zijn, want helaas ben ik niet de enige die weet dat je hier lekkere dim sum kunt eten. Als je dan eindelijk een plaatsje hebt weten te bemachtigen op één van de verdiepingen van het restaurant, dan kan het dim sum-festijn beginnen!

Wat te bestellen
Het is natuurlijk niet alleen belangrijk waar je lekker kunt eten, maar ook wat je in een Chinees restaurant moet bestellen. Want ook al is de Chinese keuken enigszins aangepast aan de Nederlandse smaak, het blijkt toch lastig te zijn om een samenhangend menu te bestellen. Zo is een vriendinnetje een keer op mijn aanraden bij Sea Palace gaan eten en kwam vervolgens misselijk weer buiten doordat ze op goed geluk gerechten had uitgekozen. Om dit te voorkomen volgen hier een aantal suggesties:

Dim sum:

  • Ha Kau: gestoomde garnalenpasteitjes
  • Siu Mai: gestoomde vleespasteitjes
  • Siu Long Paw: sappige varkensvleespasteitjes uit Shanghai
  • Ho Yau Tjien Yeung Cheng Tjieuw: gevulde paprika in oestersaus
  • Si Tjap Fung Tjauw Pai Kwat: gestoomde kippenpootjes gecombineerd met varkenskrabbetjes in pittige zwarte bonensaus
  • Ho Yau Cha Siu Pao: gestoomde Chinese broodjes met "cha siu" vulling (varkensvlees)
  • Tjan Tju Loh Mai Kai: in lotusblad gewikkelde en gestoomde kleefrijst, gevuld met vlees, Chinese champignons en eendeneigeel
  • Keung Chong Ngau Yoek Khap: gebakken "wan tan" met fijngehakte rundvleesvulling
  • Pak Fa Choi Loeng Kuun: knapperige loempia's met garnalenpaté en reepjes wortel
  • Tjie Ma Ha: Chinese garnalen op toast, besprenkeld met sesamzaadjes
  • Keung Chong Soi Kau: gebakken "wan tan" met garnalen
  • Cha Siu Cheung Fang: gestoomde deegrolletjes van rijstebloem, gevuld met "cha siu" (varkensvlees)

Chinees diner:

  • Wan Tan Soep: soep met varkensvlees-dumplings (ook te combineren met gekookte noodles)
  • Sui Kau Soep: soep met garnalen-dumplings (ook te combineren met gekookte noodles)
  • Pien Pee Ab: Beijing eend met flensjes, komkommer en lente-ui
  • Seizoensgroenten, zoals kailan (Chinese brocoli) en choi sam (lijkt op pak choi) met oestersaus
  • Beef met brocoli
  • Cha Siu: geroosterd varkensvlees met honing
  • Krokante Mie met Cha Siu en groenten
  • Gestoofde gevulde tofu met vis
  • Kreeft met gember en lente-ui (vooraf bestellen)
  • Zeebaars gestoomd met gember en lente-ui met sojasaus
  • Krokant gebakken garnalen met zout en peper
  • For Nam: krokant geroosterd buikspek

Do's & Don'ts
Een grote Do is eten met stokjes; doordat je telkens maar kleine hapjes kunt nemen, komen de smaken meer tot hun recht dan wanneer je met vork en lepel eet. Daarnaast is het leuk om in een Chinees restaurant meerdere gerechten tegelijk te bestellen. Zo kun je van alles wat proeven. Schep niet je hele bord meteen vol, maar pik wat je wilt eten van de gemeenschappelijke schalen. Je kommetje gebruik je voor je rijst en is tevens handig om alles wat uit je mond valt mee op te vangen. Lik je stokjes niet af, want dat maakt het minder smakelijk voor je tafelgenoten. En wat je absoluut niet mag doen als je Chinees eet, is je stokjes rechtop in je rijst zetten. Dit doet Chinezen namelijk denken aan de dood.
Maar over het algemeen geldt dat in een Chinees restaurant een heleboel wel mag; het is daarom een ultieme plek om (kleine) kinderen mee naartoe te nemen. Door de papieren tafelkleden is morsen geen probleem en vaak is er een aquarium aanwezig (hoewel misschien moeilijk uitleggen dat er naarmate de avond vordert steeds minder vissen zijn...); het is dan ook een kinderparadijs!

No comments:

Post a Comment