Tuesday, February 14, 2012

Beijing (China)



Toen wij in 2009 een reis door China maakten, was Beijing de eerste stad die we bezochten. In Beijing vind je, meer dan in Shanghai, nog het oude China. Het is eigenlijk alsof er een sluier over de stad hangt. Niet alleen zorgt de lucht boven de stad voor een sluier van smog, maar in figuurlijke zin blijft er ook een heleboel verborgen over de stad; Beijing is geen stad die te koop loopt met haar eigenschappen. Dat maakt Beijing in mijn ogen een mysterieuze stad. Maar ook een stad waar nog veel te ontdekken is.


Op het gebied van cultuur heb je zeker een paar dagen nodig om alle belangrijke bezienswaardigheden te zien. Zo kan een bezoek aan de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen) natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast zijn er nog de Tempel van de Hemel, het Zomerpaleis van keizerin Cixi en de Minggraven.
En natuurlijk niet te missen als je in Beijing bent: de Grote Muur van China!

Er is een aantal dorpen in de buurt van Beijing waar je toegang hebt tot de muur. Wij zijn zelf naar Simatai gegaan. Dit is het verste punt vanaf Beijing (ongeveer twee uur rijden), maar wel één van de rustigste. Dichterbij Beijing vind je Badaling; hier kun je ook via de kabelbaan de muur op komen. In Badaling kun je dan ook grote groepen toeristen verwachten.
Ik ben naar beide plekken geweest en moet zeggen dat Simatai mijn voorkeur heeft. De muur is op veel plekken afgebrokkeld en nog niet hersteld. Je kunt alsnog tien wachttorens beklimmen en heen en terug kostte ons dat vier uur. Omdat er nog geen bussen worden ingezet naar Simatai (maar misschien is dat intussen veranderd), kun je het beste een taxi nemen vanuit Beijing. Spreek van tevoren een prijs af met je chauffeur. Onze chauffeur heeft ons voor 800 yuan (omgerekend ongeveer 80 euro) naar Simatai gereden, is daar al die tijd op ons blijven wachten en heeft ons vervolgens weer naar Beijing gebracht.



Als je de film "Crouching Tiger, Hidden Dragon" hebt gezien, herken je vast de traditioneel Chinese huizen met binnenplaats. De woonwijken waar deze huizen onderdeel van zijn (hutongs), vind je nog op verschillende delen van de stad. Deze hutongs worden, ondanks de barre woonomstandigheden, nog steeds bewoond. Een aantal hutongs is verhipt; zo hebben ze sommige hutongstraten omgetoverd tot trendy winkelstraat, zoals Nanluoguxiang in het Dongcheng District of eetstraat, zoals Xiaochi Jie.
En als we het dan toch over eten hebben, hieronder geef ik je mijn favoriete adressen in Beijing. Van de restaurants met een * heb ik visitekaartjes bewaard. Deze vind je onderaan dit bericht en zijn gemakkelijk uit te printen en mee te nemen tijdens je bezoek aan Beijing.
Restaurants
No. 16 HouHai*
Ik begin meteen met mijn grootste troef: No. 16 HouHai. Dit restaurant zit zo verscholen in een hutong, dat niemand precies wist of het wel überhaupt bestond en zo ja, waar het dan wel niet moest zijn. Gelukkig voor ons was de tiende persoon die we vroegen bekend met deze hutong en hij bracht ons dan ook naar het restaurant. Bij No. 16 HouHai serveren ze zeer geraffineerd eten. Omdat de communciatie nogal stroef verliep (slechts één persoon sprak Engels, maar zeer gebrekkig), hebben we maar gekozen voor het suprise-menu. Het eten was heerlijk én heel goedkoop. In verband met de beperkte ruimte in het huis, is reserveren aan te raden (bijvoorbeeld via de hotelreceptie).
Beijing Quanjude Qianmen Restaurant*
Dit is het adres voor Peking eend. Hoewel supergroot, het is binnen de kortste keren ook supervol, dus kom óf vroeg (rond 18.00 uur) óf reserveer een tafel.
Huang Ting*
Huang Ting is een restaurant in het luxe Peninsula Hotel. Het restaurant is ingericht met materialen uit de hutongs die in de afgelopen jaren zijn gesloopt. Indien je Peking eend bestelt, wordt deze door de kok aan tafel in eetbare stukken gehakt.
Mongoolse Hot Pot
De uit Mongolië overgewaaide Hot Pot is een grote pan met soep waar je zelf verschillende ingrediënten (zoals vlees, vis, groente en champignons) aan toevoegt. Het is met name heerlijk in de winter, wanneer het buiten koud is. Ik heb helaas geen kaartje meegenomen van het restaurant waar wij Hot Pot hebben gegeten, maar dit restaurant was bij de uitgang van de Tempel van de Hemel.
De overdekte markt bij Chongwenmenwai Dajie
Deze overdekte markt ligt in de buurt van de Chongwenmenwai Dajie (de straat richting de Tempel van de Hemel), op de kruising met Qianmendong Dajie. Op deze markt hebben wij 's morgens Chinees ontbeten met heerlijke pannenkoekjes met groente en gehakt. Er zijn nog genoeg andere dingen te zien op de markt.
Xiaochi Jie
Al eerder genoemd in dit blogbericht: Xiaochi Jie, een ouderwetse hutongstraat met eetstalletjes. Wellicht minder aantrekkelijk zijn de schorpioenen-lollies, maar je kunt hier ook gewoon terecht voor een kom noodles.
Bar Red Moon*
Dit is een hele mooie bar in het Grand Hyatt hotel. Als je bij de receptie aangeeft dat je naar de Red Moon wilt, word je er via een geheime deur naar toegebracht. Tussen ongeveer 20-22.00 uur wordt er moderne muziek gespeeld op traditionele Chinese instrumenten.
Hotels
Tijdens ons laatste bezoek aan Beijing verbleven we in het Novotel Xin Qiao. Dit was een prima betaalbaar hotel,op loopafstand van het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en de eerder genoemde overdekte markt.

Hotel Novotel Beijing Xin Qiao

1 Chong Wen Men Xi Da Jie, Beijing

Beijing heeft natuurlijk ook heleboel high-end hotels. Ik noem hieronder de adressen van de Grand Hyatt en het Peninsula Hotel, ook vanwege hierboven genoemde restaurantips.

Grand Hyatt Beijing
1 East Chang An Avenue

Peninsula Hotel
8 Goldfish Lane, Wangfujing


De visitekaartjes van de restaurants met een * staan op dit uitprintbare document. Tevens heb ik er een kaart bijgezet waarop de afstand tussen Beijing en Simatai te zien is.





1 comment:

  1. Leuk stukje Karin en was erg gezellig gisteren! Ik heb de site meteen maar doorgegeven aan mijn grootste liefde Leonie, je weet wel dat allerleukste en liefste meisje ter wereld die nu in Beijing zit, misschien heeft ze nog wat aan je tips! Tot snel, Rurik

    ReplyDelete